středa 28. září 2011

Modern Tokyo I - Harajuku Bridge

Harajuku Bridge nebo také Jingu Bashi je jeden z mnoha tokijských mostů. Nekřižuje řeku, místo toho se tyčí nad železničními kolejemi, vždyť se také nachází nedaleko stanice metra Harajuku Station. Navíc tvoří vstupní bránu do blízkého Yoyogi parku a velmi navštěvované Meiji Shrine


Most je slavný, protože se stal na dlouhou dobu místem setkávání všech mladých lolit, cosplayerů a VK nadšenců. Tady se míchala harajuku móda a tady o víkendech hrávaly první visual kei kapely. V době kdy většina z nás ještě nevěděla o světě, tu byli slyšet X JAPAN, i když Yoshiki by to do své biografie zřejmě nenapasal (a také že to neudělal).

Před rokem 1996 kdy Harajuku Hokoten (ulice uzavřená pro dopravu, takže lidé mohou kolem volně procházet sledovat pouliční představení a bavit se...pokud se zvládnou procpat davem) tu opravdu bývalo narváno. Se zrušením hokotenu a (technicky) zákazem živého hraní začalo místo pomalu umírat a vylidňovat se.

Srdce Harajuku se dávno přesunulo jinam, ale co se mostu týká, dál jsou tu o nedělích k vidění piknikující sweet lolity, VK harajuku girls and boys, cosplayeři, platformy a 'to co byste raději vidět ani nechtěli'. V mnohem větší míře nad nimi ale převažují turisté. Bridge kids se dnes staly atrakcí sami o sobě pro zahraniční turisty i pro celou škálu domácích fotografů od amatérů po profesionály. Ta skutečná trendy móda se ovšem (zpravidla) fotí a (zcela určitě) prodává o pár ulic dál. Za předpokladu že nejde o podobné akce jako je Harajuku Fashion Walk.

Žádné komentáře:

Okomentovat