pondělí 5. prosince 2011

Music Monday: Shizuka

Jak vypadá japonská psychedelic scéna? Není veliká, produkuje hudbu jen pro malý počet lidí a ještě menší počet příležitostí. O kapelách lze zjistit mizívé množství informací, obejví se a zase zmizí a s pečlivostí si hlídají undergroundovou tvář.

Jejich hudba bývá zvláštní a pochmurná, trochu jiná než západní a nejen japonštinou. Ideální pro těžké zimní večery..


静香 (Shizuka) představovala projekt zpěvačky a kytaristky Shizuki Miury a jejího tehdejšího manžela kytaristy Makiho. Spolu s nimi hrával na bicí Jun Kosougi a vystřídala se u nich velká řádka basáků. Veškeré své nahrávky vydali v rozmezí let 1994 a 1995. Mají na kontě jediné regulérní album Persona In Heaven (překládá se často i jako Heavenly Persona) a tři záznamy živých vystoupení.

Persona In Heaven je krásné a křehké a stačilo kapele vynést legendární status, alespoň v kruzích zaměřených právě na takovou muziku. Nejen jednou jsem četla názor, že by se album hodilo jako doprovod některého z Bourtonových filmů.  


Shizuka Miura byla krom hudebnice i talentovanou návrhářkou panenek. S kapelou mimo jiné absolvovala  několik koncertů v Americe. Na počátku roku 2010 spáchala sebevraždu. 

....A protože nechci končit tolik pesimisticky, příště se každý, kdo sem neopatrně nakoukne, může těšit na slibované Perfume :)






2 komentáře:

  1. Nemůžu se rozhodnout, zda mě to uspává v dobrém smyslu slova nebo v tom špatném.

    OdpovědětVymazat
  2. Takové to asi s touhle muzikou bývá. Mám podobné pocity z japonského ambientu, často se nemůžu rozhodnout, jestli brát 6minutové šustění sáčku od brambůrek jako dobrou věc :)

    OdpovědětVymazat