pondělí 13. února 2012

Music Monday: Yasutaka Nataka, část 2: PERFUME

Perfume - japonská tříčlenná dívčí techno-pop idol skupina a proč ji u všech netopýřích drápků někdo jako já poslouchá.


Yuka Kashino, Ayano Ōmoto, Ayaka Nishiwaki aka Kashiyuka, Nocchi a A-chan fungují jako taneční a pěvecké trio pravděpodobně delší dobu než samy dokáží spočítat. Spadají pod Amuse, začínaly v lokální tančení škole, jako 14leté odešly od rodin do Tokia, aby se staly hudebními idoly. Ale ouha dlouho se nedělo vůbec nic.

Velmi jim pomohlo setkání s mladým Yasutaka Natakou, který se jich ujal jako producent a funguje tak do současnosti. V roce 2005 absolvovaly major debut, ale ani to jim pozornost a prodeje nepřineslo.Vydaly několik singlů (Linear Motor Girl, Computer City, Electro World) a definovaly svoji hudební tvář (neo-futuristic techno pop). Zlom přišel s rokem 2007, brzy se staly senzací a jejich první album Game následujícího roku spokojeně šplhalo Oriconem vhůru, vděčily za to mimo jiné i dodnes největšímu hitu skupiny - Polyrhythm. Hned o rok později následovalo druhé album Triangle, zatímco na třetí desku se muselo čekat o něco déle, dostala název JPN a do prodeje přišla na konci loňského roku.


Perfume....i přes nechvalně známý fakt, že nikdy nikdo neslyšel, aby z nich při interview vypadla inteligentní věta, na nich něco vidím.

Nikdy jsem nebrala v potaz jejich osobnosti, není to třeba. Co mě láká je image, kterou pro ně vytvořili (vyrůstala jsem na cyberpunku).

Jejich hudba není jen typický idol-šablonovitý pop bez jakéhokoliv sebemenšího smyslu. Stylizované klipy, zkreslený zpěv, monotónnost, názvy skladeb (Monochrome Effect, Ceramic Girl) a elektronika dohromady tvoří určitý koncept, něco čeho se dá chytit.

A kromě výše uvedeného je vždy problém, když se vám někdo ze skupiny začne líbit. Tak jako mně A-chan. Téměř bych se začala bát, že trpím úchylkou na derivace téhle přezdívky, ale ledová královna AKB48 Maeda Atsuko, které říkají stejně, mě v tomhle směru naštěstí neustále uklidňuje.

Nebude ze mě vášnivý Perfume fanoušek, poslouchám je zřídka a jen několik dokola se opakujících skladeb, na druhou stranu ale netrpím anti-pop předsudky, ne když vypadá alespoň jako ten jejich.

Polyrhythm (album Game, 2008)



Edge (live, album ⊿, 2009)



Spice (album JPN, 2011)


+ Perfume - The Introduction (cesta k úspěchu)



Žádné komentáře:

Okomentovat